Zašto je dobro poslovati u slobodnim zonama?

Bez autora
Nov 21 2013

Promet od približno dve ipo milijarde evra, koliko su slobodne zone Srbije ostvarile 2012. godine, i obim investicionih ulaganja od 755 miliona evra, ukazuju da ovoj fomi poslovanja treba dati ozbiljniji značaj.Slobodne zone su u prošloj godini imale 173 korisnika, a broj zaposlenih koji rade u slobodnim zonama dostigao je približno 15 000. Slobodne zone su temelj na kome su se digle azijske privrede.

Zašto je dobro poslovati u slobodnim zonama?Promet od približno dve ipo milijarde evra, koliko su slobodne zone Srbije ostvarile 2012. godine, i obim investicionih ulaganja od 755 miliona evra, ukazuju da ovoj fomi poslovanja treba dati ozbiljniji značaj, rekao je potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Zdravko Jelušić.

Slobodne zone su u prošloj godini imale 173 korisnika, a broj zaposlenih koji rade u slobodnim zonama dostigao je približno 15 000. Jelušć je podsetio da su slobodne zone temelj na kome su se digle azijske privrede.

U svetu se 20 odsto svetske razmene odvija u slobodnim zonama, rekla je Grodana Hašimbegović, sekretar Udruženja za trgovinu PKS na poslobno-stručnom skupu "Zašto je dobro poslovati u slobodnim zonama Srbije", na kome su se sreli predstavnici slobodnih zona u Srbiji sa potencijalnim investitorima.

Na sastanku koji su organizovali Grupacija slobodnih zona i carinskih skladišta Udruženja za trgovinu PKS, trgovinska odeljenja ambasada Austrije i Švajcasrke u Beogradu i Delegacija nemačke privrede u Srbiji, predstavnici kompanija koje već posluju u zonama Srbije imali su priliku da iznesu svoja iskustva.

Grupacija slobodnih zona osnovana je u PKS 2004. godine sa namerom da se stvori ambijent za povećanje investicija i izvoza, kao i za uređenje zakonske regulative u ovoj oblasti. Grupacija je zajedno sa Ministarstvom finansija aktivno radila na donošenju Zakona o slobodnim zonama, a posebno je insistirala na formiranju Uprave za slobodne zone. Takođe, u saradnji sa PKS urađena je i Strategija razvoja slobodnih zona 2011-2016, podsetila je Goradana Hašimbegović.

Kako je saopšteno iz PKS, Vidak Tomić iz Uprave za slobodne zone ukazao je na novu zakonsku obavezu za potencijalne investitore u slobodnim zonama, da investicija mora da iznosi minimum tri miliona evra, od čega milion mora biti investiran tokom prve godine.

Predstavnicima kompanija iz Nemačke, Švajcarske i Austrije način rada, regulativa i pogodnosti koje se nude investitorima, predstavio je Branko Malagurski, direktor slobodne zone Zrenjanin i potpredsednik Grupacije slobodnih zona u PKS. Podsećajući da su slobodne zone označeni i ograđeni prostori u kojima se privreadne aktivnosti obavljaju u stimulativnom režimu, Malagurski je ukazao na poreske olakšice, carinske olakšice i pojednostavljene carinske procedure. Pored finansijskih i fiskalnih olakšica, mnoge pogodnti daju lokalne samouprave.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik